AKTUELNO

Danas se obeležava svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, a 16 žrtava 'trafikinga' je registrovnao kod nas u prvoj polovini godine.

Sagovornici Pinka Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima i Vlada Arsić, autor romana Izgubljenje u magli kažu da statistika nikada nije realna potpuno tačna, a i da pojedinac postaje nečije vlasništvo i gubi svoju slobodu kada se nađe u ovom lancu trgovine ljudima.

- U Srbiji je od početka godine prijavljeno 57 slučajeva od kojih je 16 registrovano kao žrtve trgovina ljudima, gde je polovina maloletnih. To su pre svega žrtve seksualne eksploatacije. Kada pričamo o svetskom nivou statistika je jako poražavajuća, i mi govorimo o ciframa od par stotina hiljada ljudi koji su žrtve nekog vida trgovine ljudima - rekla je Raković i dodala da su u velikom broju slučajeva žene žrtve trgovine ljdima u cilju seksualne eksploatacije.

Foto: TvPink Printscreen

Raković je dodala da se deca uglavnom koriste za prošenje, prinudni rad ili pak varijantu prinudnih brakova maloletnih devojčica, osim za seksulanu eksploataciju.

– Jako je teško izvući se iz lanca trgovine ljudima, jer je on vrlo orgnaizovan i isplaniran biznis. Pojedine osobe uspevaju, ali posledice po psihičko zravlje su stravične – obrazložila je Raković i dodala:

- Mi smo tu da pre svega radimo na prevenciji u suzbijanju trgovine ljidma, i zahvaljujući strategiji sa pratećim akcionim planom u prevenciji za suzbijanje trgovine ljdima sa posebnom pažnom na ženu i decu koji je Vlada Srbije usvojila čime je obezbeđen jedan veliki korak ka prevenciji i suzbijanju ove društvne pošasti.

Foto: TvPink Printscreen

Arsić ističe da onog trenutka kada devojka pređe granicu i kada joj se oduzmu dokumenta, ona postaje "igla u plastu sena".

- Može biti bilo gde u svetu. Postaje NN lice, bez znanja jezika i bez sigurnosti ono postaje žrtva lake manipulacije i zloupotrebe – zaključio je Arsić i napomenuo da kod onih koje uspeju da se izvuku iz ovog lanca, psihičke posledice ostaju za ceo život.

On je dodao da svaka osma devojka uspe da se izvuče iz lanca 'trafikinga', a većina njih na kraju završi kao žrtva trgovine organima.

- Trgovina ljudima je jedna od najprofitabilnijih kriminalnih delatnosti u svetu, i mnoge žrtve sa kojima sam imao priliku da pričam, svedoče o tome da su brojni predstavnici policije i suda aktivno umešani u ovu delatnost - upozorio je Arsić i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo da razjasnimo ljudima da kada je u pitanju 'trafiking' pojedinac gubi apsolutno svaku slobodu nad svojim životom i postaju nečije vlasništvo, bilo da je reč o seksulanoj eksploataciji, radnoj eksploataciji ili trgovinji ljudima.

On je naglasio da postoji i Evropski dan borbe ptoriv trgovine ljudiam koji se obeležava 18. oktobra i da to svedoči koliko je ova pošast izazavala pažnju u globalnim okvirma.

#Kriminal

#Trgovina ljudima

#Zločin

'